maanantai 7. marraskuuta 2016

Iho ja Hiukset

Ihon tehtävät ja ominaisuuden

-Ihon on ihmisen suurin ja uloin elin, se on ihmiselle tärkeä monin eri tavoi. Iho suoja elimistöä liialliselta kuumuudelta ja kylmyydeltä, UV-säteilyltä ja hallitsee elimistön nestetasapainoa. Sekä iho toimii ihmisen tuntoaistimena kosketuksella ,kivulle ,lämmölle ja paineelle.

- Ihossa on kolme kerrosta: orvaskesi, verinahka ja ihonalaiskudos. 

- Orvaskesi on ihon uloin kerros, joka on muodostunut kerrostuneesta epiteenistä, se on noin 0,05-0,20 mm paksu. Epiteeli kerrokset uusituvat kokoajan tasaista tahtia. Epiteeli kerroksia on paksussa ihossa viisi ja ohuessa ihossa kerroksia on neljä: sarveissolukerros, jyväissolukerros, okasolukerros, tyvisolukerros.

1. Sarveissolukerros koostuu kuoleesta ja keratinisoituneista sarveissoluista, jotka yhdessä muodostavat  sarveistunutta kudosta.
2. Jyväissolukerroksen solut valmistavat keratohyaliinijyväsiä, joista muuttu keratiinia. Keratiini solujen litteiksi muttuneiden solujen tuma häviä ja se sarveistuu sarvesolukerrokseen.
3. Okasolukerroksessa on Langerhansin soluja, jotka ovat mukana ihmisen elimistön puolustusjärjestelmässä.
4.Tyvisolukerros koostuu jakautuvist, tumallisista tyvisoluista, joista toinen jakautunut solun osa nousee ylempän okasolukerrokseen.Tyvisolukerroksessa sijaitsee myös Merkelin soluja, jotka välittävät tuntoaistimusta.

-Verinahka on 0,5-1,5 mm paksu kerros, joka koostuu sidekudoksesta, verisuonista ja hermoista. Verinahassa on kaksi kerosat: nystykerros ja verkkokerros, jorka koostuva ihon proteiinista. Ne antavat iholle kimmoisuutta,tukea ja toimivat ihon rakenneaineena. Verinahasta on lähtöisin hikirauhaset, talirauhaset ja karvatupit. 

-Ihonalaiskudos on koostuu pääasiassa rasvakudoksesta ja löyhästä sidekudoksesta, siellä seassa on kuitenkin muutamia karvankohottajana toimivia sileälihaskudoksia ja niiden kimpuja. Ihonalaiskudos on ihon päällikerrosten ja ihonalaiskudoksen ala olevien kudosten (lihakset, luun ja rusto) yhdistäjä. Ihonalaiskukodokseen kertyy  myös rasvaa, joka varastoituu sinne energiaksi elimistön aineenvaihdunnalle.


Lähteet: www.solunetti.fi, kuva on googlen kuvahausta.
~Reetta

Hiukset

Hiukset ovat ihmisen ohimosta, päälaesta ja takaraivosta kasvava ohuita, pitkiä ja kestävi sarveiskuituja. Hiukset kasvavat ihmisen päänahassa tiuhaan olevista  karvatupista, jolloin niitä on paljon, keskimääräisesti 100 000 hiusta. Hiukset kasvava noin 2-6 vuotta 1-1,5 cm kuukaudessa, jonka jälkeen ne ovat levossa noin 3-6 kuukautta ja sitten ne tippuvat uuden hiuksen tieltä pois. Pävittäin hiuksia tippuu 20-150 hiusta. Hiusten kasvu ja laatu vaihtelee ihmisen iän mukaan. Ihmisen hiusten kasvu on parhaimmillaan 15-30 vuotiaana. Hiukset haurastuva iän myötä.

-SYNTY
Hiukset kasvaa ja muodostuu karvatupesta, joka kulkee verinahasta ja orvaskedestä ihon pintaan. Karvatuppi on kalvojen muodostama 3-5mm pitkä pussi, jonka side-ja epideelikudoksesta muodostuneisiin sienämiin karvankohottajalihas ja talirauhanen ovat liitettyinä. Hiukset syntyvät karvatupin pohjaosassa, jota nimitetään nimellä hiusnysty. Hiusnystyssä solujen jatkuvan jakautumisen seurauksena syntyy hiusta. Hius saa värinsä hiusnystyn yläosassa sijaitsevista melanosyyteistä, joissa syntyy hiuksen väriaine melaani. Hiusnystysty tuottaa kokoajan uutta solukkoa, joka työntää vanhempaa solukkoa ylöspäin hiussipuliin. Hiussipulissa solut menettävät tumansa ja muuttuvat pitkulamaisiksi, kovaksi kuitusoluiki tai levymäiseksi pintasoluksi. Hiusipulissa tapahtunutta prosessia kutsutaan sarveistumiseksi eli keratinisoitumiseksi.

-HIUKSEN ELINKAARI
Kasvuvaiheessa (angeenivaihe) hiukset kasvaa noin keskimääräisesti 1 cm kuukaudessa. Nuorilla voi kasvu olla nopeampaa ja hiukset voivat kasvaa jopa 1 metrin pituisiksi. Hiukset kasvavat 2-6 vuotta, mutta ihmisen ikääntyessä kasvu ikä lyhenee. Normaalisti ihmisen hiuksista 85-90 prosenttia ovat kasvuvaiheessa. Siirtymisvaiheessa (katageenivaihe) hiuksen kasvuloppuu ja hius irtaantuu supistuvasta karvatupesta, sille tärkeitä ravinnonlähteitä ja verisuonista. Kaikki tämä kestää kaksi viikkoa. Ilman mekaanista rasitusta hius ei vielä irtoa hiuspohjasta, vaikka on jo irtaantunut karvatupesta. Tässä 1-3 viikon kestävässä siirtymisvaiheessa on vain kerralla noin prosentti kaikista hiuksista. 2-4 kuukauden mittaisen lepovaiheen (telogeenivaihe) aikana hius irtaantuu hiuspohjasta, uusi hius kehittyy hiusnystyyn ja uusi kasvukausi alkaa uudelleen. Lepovaiheessa olevia hiuksia on 10-15 prosenttia kaikista ihmisen hiuksesta.

lähteet: hiukset kirja
~Reetta


Hiusten lähtö syöpähoitojen takia

Syöpähoidoissa käyttettävät sytöstaatit eli solusalpaajat vaikuttaa solujen toimintaan muuttamalla jakautuvan solun DNA:ta, jonka seurauksena solu muuttuu elinkelvottomaksi. Solusalpaajia käytetään yleensä leikkausten jälkeen tehostamaan parantumista. Ne kohdistetaan pääkasvaimeen, josta ne leviää verenkirron kautta koko elimistöön tuhoamaan jääneet mikroskoopin pienet syöpäsolut. Solusalpaajat eivät pelkästään muuta vialisten solujen DNA:ta, vaan se muuttaa myös terveitten solujen DNA:ta. Solujen elinkelvottomuuden takia ihminen joutuu kokemaan haittavaikutuksia. Solusalpaajien haittavaikutuksia ovat mm. pahoinvointi, hiustenlähtö, väsymys. Hiustupessa on soluja, jotka jakautuvat muodostaen hiusta. Tiettyjen solusalpaajien seurauksena solu muuttuu hiustupessa, siksi solu lopettaa jakautumisen ja hius ei enää kasva. Hius irtaantuu hiusnystystä ja putoaa pois. Hiukset kasvavat takaisin sytöstaatti hoitojen jälkeen, mutta hiuksen laatu saattaa muuttua. Hiukset saattavat olla eri väriset tai kasvaa kihariksi. Hiuksen laatu ei välttämättä muutu paljoa.

Lähteet: www.kaikkisyovasta.fi , www.terveyskirjasto.fi
 ~Reetta 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti