maanantai 7. marraskuuta 2016

Ravinto

Ravinto

-Ravinto on ihmiselle erityisen tärkeää. Saatamme ajaitella ravinnon olevan vain nälän täyttämiseen, eikä sillä ole väliä millä sen nälän täyttää. Ravinnolla on myös muitakin tarkoituksia kuin vain nälän täyttäminen, siitä saaadaan tärkeitä vitamiineja ja hivenaiineita, sekä muita erityisen tärkeitä aineita terveyden yllä pitämiseen. Ei siis ole aivan sama mitä syöt. Se miten syöt vaikuttaa sinun koko kehon toimintaa, esimerkiksi hiusten terveyteen ja ihon hyvin vointiin.

- Ihon ja hiuksen kannalta on tärke saada proteinia, rasvaa, erillaisia vitamiineja, hivenaineita ja mineriaaleja. 
~Hiukset ovat melkein kokonaan proteiinia, jotta hiukset pystyvät rakentumaan ne tarvittsevat ravinnosta aminohappoa ja rikkiä. Proteiinia saat erinomaisesti erillaisista sienista, pähkinöistä ja manteleista.
~ Ravinnosta saatu rasva on myös erityisen tärkeä hiuksen kasvulle, jos talirauhaset eivät saa rasvaa hiukset muuttuu elottomiksi ja kuiviksi. Sekä rasva vaikuttaa myös ihoon terveyteen, jos ravinnossa ei ole tarpeeksi rasvaa (10%) iho voi alkaa kuivaa ja hilseillä. Hyvien rasvojen puutteet näkyvät kuivina punasina läikkinä iholla. Läikät näkyvät usin ensin naamassa, myöhemmin niskassa, olkapäissä ja käsivarsien yläosassa. Hyviä rasvoja voit saada oliiveista, erillaisista siemenista (esim. auringonkukan simenet, seesamin simenet, kurpitsan siemenet), pellavaöljystä, kookosöljystö, hamppuöljystö.

~Vitamiineillakin on vaikutusta ihoon ja hiukiin. Yleensä ihon ja hiuksen kautta voi havannoida B-ryhmän vitamiinien puutoksista erillaisten pienten tai isojen ongelmian kautta. B-ryhmän vitamiinien puutos oireita ovat mm. halkeilevat huulet, rasvainen ja hilseilevä iho, hiustenlähtö, erillaiset iho ongelmat, anemia, hidas hiusten ja kynsien kasvu. B-ryhmän vitamiineja voit saada mm. eläinkunnan tuotteista, marjoista, hedelmistä, pähkinöistä, siemenistä, sienistä, täysjyvä viljatuotteista, tumman vihreistä kasviksista. C-vitamiini on tärkeä ihon kannalta, koska talirauhaset tarvitsevat sitä tuottaakseen talia. C-vitamiinin puutos oireita ovat mm.haaroittuvat ja katkeilevat hiukset. C-vitamiinia voit saada tyrnistä, ruusunmarjasta, mustaherukasta, sekä myös erillaisista lehdistä esim, nokkosen, koivun, maitohorsman ja vadelmanlehdistä. A-vitamiinia tarvitaan hiusten hyvinvointiin ja talirauhasen toimintaan, sen puutteet näkyvät siis hiusten ja ihon kuivuudella, hiusten lähdöllä, päänahan punoituksella ja hilseilyllä. A-vitamiinia voit saada kasvikunnan tuotteista erityisesti keltaisen ja oranssin värisistä hedelmistä.

~Mineraalit ja hivenaineet auttavat elimistön erillaisissa elintoiminnoissa ja monet vitamiinnit tarvitsevat mineraaleja liuetakseen. Mineraaleja ja hiveaineita saa erillaisista luonnossa kasvavista yrteistä. Valmisruuissa on erityisen vähän mineraaleja. Mineraalien ja hivennäiaineiden puute näkyy mm.anemiana, hiustenlähtönä ja heikkoutena.

- Aterialla on tärkeää syödä monipuolisesti, että ihmis keho saa kaikki tarvittavat ravintoaineet. Muisti sääntönä voit pitää lautasmallia tai ruokapyramiidia.


- Ravinnon lisäksi on tärkeää nukkua tarpeeksi, aikuinen ihminen arvitsee unta 7-9 tunti ja lapsi tavitsee 8-12 tuntia.

lähteet: www.ekokampaamo-oranssi.com/images/LOPPUTYO.pdf , kuva: google kuvahaku

~Reetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti